Opslagbatterij voor bedrijven: Een slimme keuze

De markt voor de ’thuisbatterij’ ontwikkelt zich razendsnel. Voor bedrijven, onze primaire doelgroep, spreken we liever van een ‘opslagbatterij’. Maar wanneer is een opslagbatterij nou echt interessant voor bedrijven?

Het korte antwoord is: een opslagbatterij kan een goede keuze zijn bij een duurzame bedrijfsvoering én een slimme inrichting. Die combinatie is cruciaal. Is uw auto of wagenpark fossiel en heeft u geen zonnepanelen op uw pand, dan valt er met een opslagbatterij nog weinig te winnen.

Voor ondernemingen mét zonnepanelen en één of meer elektrische auto’s, zijn de mogelijkheden van een opslagbatterij zeer interessant. De experts van Solardak installeren namelijk één slim & sluitend systeem. Daarbij maken we optimaal gebruik van de opbrengst van uw zonnepanelen, uw elektriciteitsverbruik én het laden van uw elektrische auto of wagenpark.

Uw eigen energiecentrale

Doordat we de systemen op elkaar laten aansluiten, slaan we overtollige energie op en maakt u daarvan zodra de zon niet schijnt en de prijzen hoog staan. U neemt dan direct en voordelig af van uw eigen, kleine energiecentrale. Andersom kan ook: heeft u de energie niet nodig, dan kunt u de elektriciteit op een gunstig moment terugleveren aan het net.

De opslagbatterij is niet alleen financieel interessant, u draagt ook uw steentje bij aan de ontlasting van het (steeds vollere) energienet. Daarbij wint u een stukje aan onafhankelijkheid van ditzelfde energienet. Met een opslagbatterij bent u deels zelfvoorzienend.

“We hebben momenteel grote problemen met netcongestie: wanneer de vraag naar elektriciteit groter is dan wat het net kan leveren”, vertelt Thomas Dekker, business developer energietransitie bij Rabobank. “Batterijen kunnen tijdelijk helpen bij die pieken in de vraag, tot het netwerk is verzwaard door de netbeheerders.”

Opslagbatterijen zijn er in allerlei soorten en maten: van 100 kW tot grotere exemplaren van 1 mW. Deze zijn van formaat container en moeten buiten staan.

Besparen op inkoop

“Het verdienmodel bestaat voornamelijk uit het besparen op inkoop van energie door het energieverbruik met behulp van een batterij te optimaliseren gedurende de dag, maar ook kostenbesparing als energiebelasting doordat je minder teruglevert”, aldus Dekker.

“Voor het overige gedeelte van de dag kan de handel op de elektriciteitsmarkten bijdragen aan het sneller terugverdienen van de investering. Combineer je dit slim, dan kan een batterij van toegevoegde waarde zijn.”

Alles staat en valt dus bij een slimme combinatie. Neem contact op met de experts van Solardak voor het bespreken van de mogelijkheden.